czwartek, 10 grudnia 2015

Ciasto bananowe


 To ciasto zjemy jeszcze przed świętami. „Zakręcimy” je w pięć minut, ot tak, dla relaksu J

chlebek bananowy


Składniki:

2 banany
2 jaja
0,75 szklanki cukru trzcinowego
0,5 szklanki oleju
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
0,75 szklanki bakalii: orzechów, żurawiny lub/i rodzynek


 Sposób przygotowania:


Jajka kręcimy z cukrem, dodajemy rozmiażdżone widelcem banany oraz olej na przemian z mąką, połączoną z sodą. Na koniec wsypujemy bakalie, mieszamy. Blaszkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do  175° na 50 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest suche. Studzimy w blaszce. Zajadamy ze smakiem J

2 komentarze: