czwartek, 31 grudnia 2015

Serowy rulonik


 Jeśli ktoś nie miałby jeszcze pomysłu na skompletowanie przekąsek na wieczór, podrzucam pomysł J

Przekąskowy rulonik z sera


Składniki:
Przekąska z sera

 20 dag żółtego sera


 Farsz:

3 jaja
kawałek papryki żółtej
kawałek papryki czerwonej
2 ogórki konserwowe
4-3 śliwki z octu lub suszone
koperek lub  zielona pietruszka
łyżka majonezu
sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

Jajka ugotować, na twardo, obrać, drobno pokroić. One stanowią bazę. Pozostałe składniki farszu rozdrobnić. Ilość i różnorodność składników pozostawiam Waszej fantazji kulinarnej. Możecie dodawać to, co macie w domu. Ważne, żeby było kolorowo, a przede wszystkim smacznie. Wszystko połączyć. Doprawić solą i pieprzem. „Zlepić” łyżką majonezu. Ser żółty włożyć do foliowego woreczka.  W niewielkim garnuszku zagotować wodę,  włożyć do niej ser w folii, trzymać około 10 minut, aż ser stanie się plastyczny. Można to sprawdzić ręką. Ciepły ser szybko rozwałkować na desce na prostokąt, którego krótszy bok będzie miał co najmniej 10 cm. Rozłożyć farsz po jednej stronie dłuższego boku i zwinąć w rulon. Zawinąć w folię spożywczą, odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Kroić ukośnie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz