poniedziałek, 16 listopada 2015

Tort orzechowo – kawowy


Musicie wiedzieć, że zrobienie tortu jest wyzwaniem! Kto próbował, tego nie przestraszę, a kto nie robił jeszcze tortu, niech uzbroi się w cierpliwość J

 Składniki:
Tort orzechowy z masą kawową

Ciasto biszkoptowe: 

6 jaj
1 szklanka cukry
1,5 szklanki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto orzechowe:

4 jaja
¾ szklanki cukru pudru
8 łyżek zmielonych orzechów
3 łyżki bułki tartej
1 łyżka mąki

Masa kawowa:

 4 jaja
1,5 szklanki cukru
½ litra mleka
 ½ kg masła
2 łyżki kawy mielonej

 Poncz:

1,5 szklanki herbaty
sok z ½ cytryny
łyżka cukru
cukier waniliowy
kieliszek spirytusu

Sposób przygotowania:

Biszkopt przygotujmy według swoich receptur i umiejętności. Jeśli takich brak zróbcie, co następuje: ubijcie pianę z sześciu jajek z cukrem na sztywno. Dodajcie żółtka, dalej miksujcie do zgęstnienia. Połączcie proszek z mąkami i delikatnie wmieszajcie łyżką w masę jajeczną. Formę tortową wyłóżcie papierem do pieczenia, przelejcie masę do tortownicy, pieczcie w nagrzanym piekarniku 35- 40 minut w 180°. Biszkopt orzechowy przygotujemy tak samo. Na koniec zamiast mąki dodamy orzechy i połączoną z łyżką mąki bułkę tartą. Pieczemy jak biszkopt tylko trochę krócej 30- 35 minut.
 Jedno ciasto stygnie, drugie się piecze, a my bierzemy się za masę.
Całe jaja ucieramy z cukrem, w tym czasie gotujemy mleko. Zalewamy jajka gorącym mlekiem, stawiamy na bardzo małym ogniu i cały czas mieszamy, aby masa zgęstniała. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch, dodajemy partiami masę jajeczną. Jeśli chcemy tort udekorować na biało, odkładamy dwie łyżki masy, resztę połączymy z kawą. Przygotowujemy poncz. Herbatę parzymy, słodzimy, dodajemy sok z połowy cytryny, a jak wystygnie spirytus.

Gdy ciasta będą już zimne, przystępujemy do najważniejszych czynności. Przekrajamy na dwie części biały blat. Polewamy ponczem w ilości pół szklanki na blat. Masę dzielimy na trzy części. Pierwszy, biały biszkopt smarujemy 1/3 masy, pokrywamy ciastem orzechowym, polewamy ponczem i smarujemy następną częścią kremu, kładziemy blat biały, polewamy. Cały tort pokrywamy z wierzchu i na bokach pozostałą masą. Zdobimy białym kremem, orzechami, skórką pomarańczową itd. Trzeba poświęcić trochę czasu, ale zapewniam, że warto J

4 komentarze:

  1. jakie pyszności ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Udało Ci się wspaniale! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję :) Bardzo się starałam, zwłaszcza na widok cudów proponowanych przez konkurencję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń