wtorek, 10 listopada 2015

Ciasto kruche z bakaliami

Jakieś mi to ciasto patriotyczne wyszło. Chyba nastrój niepodległościowy mnie ogarnął. Tak, czy inaczej, ciasto jest pyszne i nadaje się na święta narodowe oraz inne miłosne okazje :)


Składniki: 

Ciasto:

3 żółtka
3/4 szklanki cukru pudru
12 dag masła
1,5 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

1 szklanka mleka
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
kostka masła roślinnego

Ponadto: 

2 galaretki wiśniowe
duża garść orzechów włoskich (bez skorupek)
słoiczek wiśni z konfitury, dżemu lub kompotu


Sposób przygotowania:

Zaczynamy od galaretki, bo to na nią trzeba czekać najdłużej. Rozpuszczamy 2 galaretki w 3 szklankach wody, odstawiamy do całkowitego stężenia.
Składniki ciasta Łączymy, zagniatamy gładkie ciasto. jeśli jest lepiące dodajemy trochę mąki, tak, aby odstawało od rąk. Pieczemy w blasze 22-33 cm (lub podobnej) 15 minut w nagrzanym piekarniku.
Tymczasem przygotowujemy masę. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią, dodajemy 2 mąki, mieszamy. Mleko gotujemy, zalewamy gorącym masę jajeczną, stawiamy na małym gazie i doprowadzamy do zgęstnienia, ciągle mieszając. Studzimy masę, rozkręcamy z masłem. Równomiernie rozprowadzamy na  wystudzonym kruchym cieście. Na masie układamy gęsto wiśnie i posypujemy rozdrobnionymi orzechami. Jeśli wiśnie są z kompotu należy oczywiście wyjąć pestki. Bakalie lekko wgniatamy w masę. Zastygniętą galaretkę siekamy i układamy na cieście. Najlepiej smakuje na drugi dzień :)

4 komentarze:

  1. Podobno wszystkie uczucia można rozbudzić przez żołądek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie też kusi, uwielbiam je. Zawsze żałuję, że się kończy :)

    OdpowiedzUsuń