środa, 28 października 2015

Ciasteczka z marchwi


Zbliża się listopad, więc czas na wypieki z marchwią. Proponuję bardzo łatwe ciasteczka marchwiowe z dziurką, które o tej porze roku  smakują najlepiej :) 


Ciasteczka marchwiowe z dżemem

 Składniki: 
2 średnie marchewki
30 dag mąki
kostka margaryny
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
słoiczek powideł śliwkowych do posmarowania ciasteczek
mak lub cukier puder do posypania

 Sposób przygotowania:
Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić gładkie ciasto. Nie powinno lepić się do rąk. Jeśli marchew jest bardziej soczysta, może tak się zdarzyć, wtedy trzeba dodać odrobinę mąki. Ciasto rozwałkować na  3 milimetry. Wycinać szklanką krążki, w części ciasteczek zrobić dziurki małym kieliszkiem lub naparstkiem, układać na blasze wyłożonej papierem, piec 15 minut w 160 stopniach.
 Przestudzone ciasteczka smarować powidłami śliwkowymi lub innym kwaśnym dżemem. Składać pełny krążek z dziurkowanym. Posypać makiem przed pieczeniem lub po upieczeniu cukrem pudrem. Z tej porcji powinny wyjść 22 ciasteczka. 


4 komentarze:

  1. Wyglądają jak Linzer Cookies, więc musiałam zobaczyć co to za ciasteczka ;) Świetny pomysł z marchewką, jestem bardzo ciekawa, jak smakują!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że smak to kwestia gustu, ale raz do roku trzeba zrobić te apetyczne ciasteczka :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Smakuja wspaniale!!!!Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mnie to cieszy :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń