wtorek, 15 marca 2016

Śmietaniak – tort wielkanocny


 Kruche ciasto nasiąknięte  śmietaną. Czujecie ten smak? U mnie to od zawsze hit Wielkanocy. Jego obecność na świątecznym stole jest niecierpliwie oczekiwana. Prosty, pyszny i praktyczny, bo ciasto na torcik można wcześniej przygotować.

torcik śmietanowy

Składniki:

 Ciasto:

4 szklanki mąki
0,75 szklanki cukru
1 margaryna
3 żółtka
1 całe jajo
1łyżka śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

 

Krem śmietanowy:

2 śmietany 30% po 300 ml
kopiata łyżka cukru pudru
1 cukier waniliowy
kilka kropel olejku cytrynowego
lub/i
kilka kropel olejku pomarańczowego
owoce do dekoracji tortu

 

Sposób przygotowania:


Składniki ciasta szybko zagnieść. Upiec pięć placków w okrągłej formie o średnicy 24 cm na złoty kolor( 15-20 minut w nagrzanym piekarniku). Ciasto odstawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodając na koniec zapachy w ilości zgodnej z własnym smakiem. Kruche krążki  przekładać obficie bitą śmietaną. Wierzch tortu także wykończyć śmietaną, udekorować według umiejętności na przykład owocami. Placki  na śmietaniak należy upiec wcześniej, a przekładać na dwa dni przed konsumpcją, aby kruche ciasto miało czas połączyć się ze śmietaną. 

2 komentarze: