sobota, 14 maja 2016

Sos paprykowy do dań z grilla


 Sos paprykowy „mojo rojo” (czytaj „moho roho”) to hiszpański przysmak, serwowany do mięs lub kultowych w tym rejonie „pomarszczonych ziemniaków”, czyli młodych ziemniaków gotowanych w skórce w osolonej wodzie. Sos robi się błyskawicznie i w równie szybkim tempie znika z pola widzenia. Smakuje wyśmienicie. Adoptowałam go bez wahania J

Sos do grillowanych mięs

 Składniki:

1 duża czerwona papryka
2-3 ząbki czosnku
0,5 szklanki oliwy z oliwek
4 łyżki octu winnego
1 łyżeczka soli
3 łyżeczki sproszkowanego kminu rzymskiego
0,5 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

 Paprykę umyć, oczyścić, pokroić na małe kawałki. Czosnek obrać. Wrzucić do blendera na początku paprykę i czosnek, po rozdrobnieniu resztę składników. Blendować do uzyskania jednolitego sosu, dosmaczając w miarę potrzeb. Podawać na zimno, na przykład do grillowanych mięs.


1 komentarz:

  1. Tak,to jest cos pysznego!!!Koniecznie trzeba to robic!!!!!

    OdpowiedzUsuń