piątek, 10 czerwca 2016

Nalewka na bazie „złotego nektaru” z kwiatów czarnego bzu


      Dla tych, którzy zrobili „złoty nektar” z kwiatów czarnego bzu mam kolejną propozycję. To niewiarygodnie pyszna i zdrowa naleweczka. Mimo, że należałoby ją zakwalifikować do damskich trunków ma swoją moc, a i mężczyźni garną się masowo, żeby jej spróbować.


nalewka z kwiatów czarnego bzu przepis

Składniki:
szklanka „złotego nektaru” z płatków czarnego bzu
szklanka spirytusu
gałązka świeżej mięty
kilka listków świeżej melisy


Sposób przygotowania:
Szklankę „złotego nektaru” z płatków czarnego bzu sporządzonego według przepisu ze strony  http://smakiprowincji.blogspot.com/2013/06/zoty-nektar-z-czarnego-bzu-czarny-bez-w.html, połączyć ze spirytusem, przelać do butelki, uzupełnić listkami melisy i gałązką mięty, zakręcić, odstawić na pół roku. Spożywać przy przeziębieniach i w innych wyjątkowych sytuacjach J



5 komentarzy:

  1. Aż się chce być przeziębionym ;) Dziękuję za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapewniam,że bez przeziębienia smakuje jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy mięta i melisa mogą być suszone? Czy lepiej kupić świeżą?

    OdpowiedzUsuń
  4. Myślę,że nie zaszkodzi jeśli zioła będą suszone. Powodzenia. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za odpowiedź. Spróbuję jaka wyjdzie. Sam syrop zrobiony pół roku temu i....czasu i pamięci zabrakło, żeby zająć się nalewką. A to tylko chwila, tylko przeczytać należało. Zagnane to życie ;-)

    OdpowiedzUsuń