piątek, 17 czerwca 2016

Sok z agrestu


Pewnie wiecie, że przetwory z agrestu robimy zanim dojrzeją owoce? Teraz jest właściwa pora. Dziś nastawiłam agrest na pyszny soczek. Jak to zrobiłam? A bez sokowników i innych nowoczesnych urządzeń. Zastosowałam niezawodną metodę babci. Jeśli chcecie spróbować czytajcie dalej.


Składniki:

1 kg agrestu
70 dag cukru

Sposób przygotowania:
Agrest oczyścić z szypułek i dobrze wymyć, każdy owoc przekroić na pół. Umieścić w dużym słoju, zasypać cukrem. Przykryć i odstawić w widne miejsce na kilka dni. Gdy z owoców zostaną same skorupki, a cukier się rozpuści, zlać sok do garnka, zagotować, przelać do wyparzonych słoików lub butelek, odwrócić do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia. Jeśli ktoś lubi słodszy sok, można dodać cukru podczas gotowania. Nie dość, że pyszny, to świetnie gasi pragnienie 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz