niedziela, 24 lipca 2016

Kotlety z cukinii


Czy jest jeszcze ktoś, kto nie docenia cukinii? Myślę, że większość z nas pokochała to warzywko. W mojej kuchni zajmuje miejsce stałego gościa. Podaje cukinię na różne sposoby. Dziś na obiad były smakowite kotleciki 

Składniki:
1 średnia cukinia
1 cebula
1 duża marchew
4 łyżki oleju
1 jajko
½ szklanki kaszy manny
½ szklanki bułki tartej
1 łyżka czosnku niedźwiedziego
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka zielonej czubrycy lub innych ulubionych ziół

Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy drobno pokrojoną cebulę. Marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach, cukinię myjemy i kroimy w kostkę. Jeśli cukinia ma twardą skórkę obieramy. Do zeszklonej cebuli dokładamy cukinię, marchew i smażymy pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dosmaczamy solą, pieprzem i ziołami. Odstawiamy. Do ostudzonych warzyw dodajemy jajko, czosnek niedźwiedzi i pół szklanki kaszy manny. Wszystko wyrabiamy. Przy pomocy łyżki formujemy kotlety, obtaczamy w tartej bułce. Kładziemy na patelnię pokrytą rozgrzanym olejem. Smażymy na złoto z obu stron.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz