czwartek, 21 lipca 2016

Szarlotka babuni


Pod jabłonkami w sadzie nie da się chodzić. Wczesne jabłka spadają obficie. Przyszedł czas na szarlotkę, tradycyjną na kruchym cieście, z papierówkami spod drzewa, z kratką na wierzchu 

Składniki:
3 szklanki mąki
¾ szklanki cukru
1 kostka margaryny
1 żółtko
2 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 – 1,5 kg jabłek
2 łyżki cukru
wanilia, cynamon, goździk do smaku
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki, krótko gotujemy na małym ogniu do rozpadnięcia się owoców. Dosypujemy dwie łyżki cukru, cukier waniliowy, goździk i cynamon do smaku i gotujemy chwilę, do połączenia smaków.Jeśli jabłka są mało soczyste dodajemy pół szklanki wody, jeśli zbyt kwaśne, dodajemy cukru.
Z mąki, cukru, margaryny, dwóch jajek, jednego żółtka oraz łyżeczki proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Na prostokątną blachę, wyłożoną papierem do pieczenia rozwałkowujemy 3/4 ciasta, pokrywamy je jabłkami - mogą być ciepłe. Z reszty ciasta robimy wałeczki i układamy na wierzchu kratkę. Pieczemy 40 minut w temperaturze 170°. Posypujemy cukrem pudrem 

2 komentarze: