poniedziałek, 8 sierpnia 2016

Przekąska z ciasta francuskiego


Z ciasta francuskiego da się wyczarować różne pyszności.  U mnie ostatnio często pojawiają się róże na słono. Mogą być podawane jako przekąska albo dodatek do barszczyku. Są błyskawiczne i efektowne.

 
różyczki z ciasta francuskiego


Składniki:

1 opakowanie  ciasta francuskiego
10 dag sera żółtego
10 dag kiełbasy suchej krakowskiej
kilka suszonych pomidorów
ulubione zioła

 

Sposób przygotowania:


Ciasto francuskie pokroić w poprzek na dwu centymetrowe paski. Ser dopasować wielkością do ciasta, plasterki kiełbasy podzielić na pół, suszone pomidory także pokroić w paski. Na każdy kawałek ciasta układać (do ¾ długości paska)  kiełbasę, tak by plasterki zachodziły na siebie, a półokrągła część wystawała od góry, następnie położyć ser, posypać ziołami, na brzegu od którego zaczynamy zwijanie położyc kawałek suszonego pomidora. Formować różyczki, piec do zrumienienia około 20 minut w 180°. Mam też wersję „wege”. Czy ktoś jest ciekawy?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz