środa, 17 sierpnia 2016

Torcik jabłkowy


 Ten torcik jest dla cierpliwych, albowiem należy upiec 6 cienkich kruchych placków. Chcecie podjąć takie wyzwanie?

 

Składniki:
ciasto z jabłkami

Ciasto:

4 gotowane żółtka
3 szklanki mąki
2 kopiate łyżki cukru
2 łyżki śmietany
1 kostka margaryny

Masa jabłkowa:

1,5 kg kwaśnych jabłek
cukier do smaku
goździki, cynamon
galaretka cytrynowa

 

Sposób przygotowania:

 Składniki ciasta szybko zagniatamy. Dzielimy na sześć części. Tortownicę, wykładamy papierem do pieczenia. Każdy  z sześciu kawałków ciasta rozwałkowujemy na wielkość formy,  pieczemy około 15 minut w 180° na złoty kolor.

Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce, smażymy na małym ogniu około 20 minut. Pod koniec smażenia dodajemy cukier, goździk i cynamon do smaku i jeszcze chwilę zostawiamy na ogniu, do połączenia smaków. Wsypujemy galaretkę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Przestudzone placki przekładamy obficie masą jabłkową. Posypujemy cukrem pudrem, zdobimy śmietaną, polewą czekoladową lub w inny, bardziej wymyślny sposób. Kto jest w stanie wytrwać niech spożywa ten rarytasik po kilku godzinach J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz