poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Suszone jabłka


 Suszenie jabłek to nic odkrywczego, jednak często o tym zapominamy. Powiecie, że nie macie na takie rzeczy czasu? Jest na to rada. Można do wspólnego działania  zaangażować domowników. Za jednym pociągnięciem osiągniemy  różne cele i zajęcie dla dzieci, i integrację rodziny, i wreszcie cel główny: szybko pokroimy jabłka do suszenia.

suszenie jabłek

 

 Składniki:

 1-2 kg jabłek

 Sposób przygotowania:

 Umyte jabłka tniemy na drobne cząstki promieniście wokół gniazda nasiennego. Układamy na papier do pieczenia, umieszczamy na blasze piekarnika. Włączamy słaby ogień, uchylamy drzwiczki, suszymy pół godziny, wyłączamy ogień i zamykamy piekarnik. Czynność powtarzamy do wysuszenia jabłek. Możemy także wykorzystać promienie słoneczne lub suszarkę do grzybów. Ilość jabłek może być dowolna. Ja podaję porcję, która zmieści się jednorazowo w piekarniku :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz