piątek, 2 grudnia 2016

Ciasto czekoladowe z gruszką


 Już sama nazwa intryguje. A jak poczujecie ten smak, zachwyt ogarnie Wasze zmysły :)


torcik czekoladowy


Składniki ciasta:

4 jaja
0,75 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki oleju
4 dojrzałe gruszki
tabliczka czekolady


 Składniki kremu śmietanowego:

śmietana 30% 
serek maskarpone
2 łyżki cukru pudru
2 rządki z tabliczki gorzkiej czekolady


Sposób przygotowania:

Ubić na sztywno jaja z cukrem, dodać 2 łyżki kakao, połączyć z masą jajeczną. Dodawać na zmianę olej i mąkę z proszkiem, do połączenia składników. Przełożyć do prostokątnej blachy. Gruszki obrać, pokroić w kostkę powtykać w ciasto. Tabliczkę czekolady rozdrobnić i także włożyć w ciasto. Piec w 170°  około 40 minut. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Do gęstniejącej śmietany dodawać serek maskarpone. Miksować do uzyskania jednolitej masy. Zimne ciasto pokryć kremem śmietanowym, wyrównać, na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę.


2 komentarze:

  1. Gruszka i czekolada to kuszące połączenie, które bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie także :) zakochałam się w tym cieście

    OdpowiedzUsuń