środa, 30 listopada 2016

Torcik z kaszą manną


 Ciasto na chwilę zapomniane, niewątpliwie zasługuje na drugie życie. Jest smakowicie delikatne. Może obsłużyć każdą świąteczną okazję J


ciasto z kremem z kaszy manny


 Składniki ciasta:

5 jaj
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki kartoflanej
3 łyżki mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

2 szklanki mleka
3 łyżki kaszy manny
1 kostka masła
1 szklanka cukru
sok z połowy cytryny lub szczypta kwasku cytrynowego
zapach cytrynowy
1 łyżka żelatyny
słoik kwaśnego dżemu – najlepiej agrestowy


 Polewa czekoladowa:

tabliczka gorzkiej czekolady
1 łyżka gęstej śmietany


Sposób przygotowania:


 Jajka ubijamy z cukrem na sztywno, mieszamy obie maki z proszkiem i delikatnie
łączymy z masą jajeczną. Prostokątną blachę wykładamy papierem i pieczemy 20-25 minut w 180°  w nagrzanym piekarniku. Biszkopt pozostawiamy do ostygnięcia.
Kaszę mannę gotujemy na gęsto, często mieszając. Studzimy. Rozkręcamy masło z cukrem, dodajemy po łyżce kaszy, sok cytrynowy lub kwasek, kilka kropel zapachu do smaku. Żelatynę zalewamy przegotowaną zimną wodą, pozostawiamy do napęcznienia, następnie ogrzewamy na małym ogniu  do rozpuszczenia. Łączymy z masą.
Ostudzony biszkopt smarujemy dżemem, na wierzch kładziemy równomiernie białą masę. Tabliczkę czekolady drobno łamiemy, wrzucamy do garnuszka, dodajemy łyżkę stołową śmietany i roztapiamy na małym ogniu. Wierzch ciasta polewamy czekoladą. Można posypać wiórkami kokosowymi.

2 komentarze:

  1. Coś przepysznego!!!!Naprawde polecam bardzo,bardzo!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, niby mało wykwintne składniki, a dają w tym torciku efekt delikatności smaku :)

    OdpowiedzUsuń