poniedziałek, 14 listopada 2016

Jabłka pieczone


 Czy Wy też uważacie, że najprostsze rozwiązania bywają najlepsze?
Idąc tym tropem zachwyciłam bliskich deserem z pieczonych jabłek z lodami. Przepyszne!


deser jabłkowy







Składniki:

6-8 równej wielkości jabłek
garść orzechów włoskich
garść rodzynek
6-8 migdałów
dwie łyżki miodu
cynamon









Sposób przygotowania:

Jabłek weźcie tyle, ile osób chcecie nimi poczęstować, porządnie umyjcie i wydrążcie środek z pestkami. Ja zrobiłam to specjalnym narzędziem wielofunkcyjnym, które służy także do obierania ziemniaków, a z drugiej strony ma rączkę w formie rurki. Pewnie i Wy macie takie w swoich przyborach kuchennych. W żaroodpornym naczyniu umieśćcie jabłka, wypełnijcie środek bakaliami, miodem i posypcie cynamonem. Pieczcie godzinę w 100°. Czas pieczenia może się zmieniać  w zależności od gatunku jabłek, trzeba więc sprawdzać, żeby jabłka się nie rozpadły. Gotowe jabłuszka będą miały nieco zmarszczona skórkę. Takie są najpyszniejsze. Niezwykle smakują z gałką lodów J


2 komentarze: