środa, 11 stycznia 2017

Kotlety ryżowe w warzywach


Na każdy dzień tygodnia bezmięsne kotlety w warzywach będą doskonałe :) 


zraziki wegetariańskie z ryżu


Składniki:

Kotlety:

1 woreczek ryżu
10 dag żółtego sera
1 mała cebula
pęczek pietruszki
1 jajko
sól, pieprz do smaku
bułka tarta

Sos warzywny:

3-4 marchewki
1 pietruszka
½ bulwy selera
3 cebule
1 puszka kukurydzy
1 puszka zielonego groszku
1mały koncentrat pomidorowy
olej
pieprz, sól,
liść laurowy,
kilka ziaren ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Ryż ugotować, ser żółty zetrzeć na tarce, cebulę i natkę drobno posiekać, dodać jajko oraz przyprawy do smaku, dokładnie wymieszać. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce, smażyć na oleju na złoto.

Marchew, pietruszkę, seler zetrzeć na grubej tarce, cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę, dodać pozostałe warzywa. Smażyć do miękkości, mieszając. Jeśli trzeba podlać wodą, dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy. Na końcu włożyć groszek i kukurydzę. Na warzywach ułożyć kotlety ryżowe, jeszcze kilka minut poddusić.  Pyszne J

2 komentarze:

  1. Takie kotlety to da mnie nowość :) Zapraszam też do mnie na bloga, m.in na sałatkę z duszoną rzodkiewką

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, zajrzę. Czuję, że mi się spodoba. Ja rzodkiewkę gotuję. Przepis na moim blogu :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń