poniedziałek, 9 stycznia 2017

Pella de gofio - przysmak kanaryjski


 W srogą zimę warto powspominać podróże do ciepłych krajów. Kto nie chciałby się tam dziś znaleźć. Postanowiłam przywołać miły klimat przy pomocy słodkości. Zrobiłam przysmak pochodzący z Wysp Kanaryjskich. Podstawowym jego składnikiem jest mąka kukurydziana gofio. Na Wyspach jest ona podstawowym produktem, z którego robi się i zupę, i deser. U mnie dziś deser J

pelota de gofio

Składniki: 

20 dag mąki gofio,
około szklanki przegotowanej chłodnej wody,
łyżka cukru lub miodu
szczypta soli
łyżka oliwy z oliwek
½ szklanki bakalii: różnego rodzaju orzechy, rodzynki, żurawina,
opcjonalnie banan

Sposób przygotowania:


 Składniki wyrabiamy ręką do otrzymania spoistej jednolitej masy, wgniatamy w nią bakalie, formujemy wałeczek, owijamy w papier, wkładamy do lodówki na dwie godziny. Kroimy jak chlebek. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz