sobota, 25 lutego 2017

Humus – deep z cieciorki


Tym, którzy nie znają humusu, wyjaśniam. Jest to rodzaj sosu – pasty  podawany do chleba, grillowanych mięs oraz warzyw.


Składniki:

1 szklanka cieciorki
3 łyżki pasty sezamowej
sok z jednej cytryny
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka sody
2 ząbki czosnku
sól do smaku
oliwa z oliwek
2 natka pietruszki
 opcjonalnie ziarna czarnuszki


Sposób przygotowania:


Cieciorkę kilkakrotnie wypłukać, zalać w garnku wodą z dodatkiem ½ łyżeczki sody. Zostawić na noc. Gotować 1,5 godziny do całkowitej miękkości ziaren. Odstawić do wystudzenia, odsączyć, ale wody od gotowania  nie wylewać. Miksować ciecierzycę z pozostałymi składnikami, dolewając po trochu wody do uzyskania gładkiej spoistej pasty. Polać oliwą z oliwek, posypać pietruszką lub/i czarnuszką zgodnie z upodobaniami J



Nasiona roślin strączkowych na talerzu

1 komentarz:

  1. Nowy komentarz do posta "Humus – deep z cieciorki" dodany przez Ewa :

    Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń