środa, 15 marca 2017

Rolada z piersi kurczaka z bakaliami gotowana na parze


Delikatne mięso z piersi kurczaka daje wiele możliwości. Tym razem przyrządzimy je na parze. Będzie dietetycznie, smacznie, apetycznie i świątecznie.


Pierś z bakaliami na parze


 Składniki:

pierś kurczaka
przyprawa złocista do kurczaka
5-6 suszonych śliwek
5-6 migdałów
sól
pieprz


 Sposób przygotowania:


Pierś kurczaka oczyścić, umyć, wysuszyć  i delikatnie rozbić. Posypać solą, pieprzem, przyprawą złocistą do kurczaka. Migdały sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórek. Do śliwki w miejsce pestek włożyć migdał. Ułożyć śliwki wzdłuż brzegu rozbitego mięsa, zrolować, owinąć ścisło folią aluminiową. Odstawić na godzinę, aby mięso nabrało zapachu przypraw. W garnku do gotowania na parze zagotować wodę. Włożyć zawiniętą w folię pierś. Gotować na parze 20 minut. Taki kurczak równie dobrze sprawdzi się w roli dania obiadowego, jak i wędliny  J



Gotujemy na parze

4 komentarze: