piątek, 24 marca 2017

„Bliny” - naleśniki rosyjskiej kuchni


Czy wiecie, że bliny są symbolem bytu narodowego Rosjan?  Danie to istnieje w kuchni rosyjskiej od zarania dziejów. Jest związane z tradycją i  z obyczajem. Przyrządza się je na różne sposoby, w zależności od gustu, smaku i zasobności portfela. Oto jedna z odsłon tradycyjnych rosyjskich blinów.


Bliny - tradycyjne danie kuchni rosyjskiej

Składniki:

2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
2 jaja
2 łyżki oliwy z oliwek
25 dag mrożonego szpinaku
szczypta soli
2 łyżeczki cukru
olej do smażenia
opakowanie kremowego serka homogenizowanego

Sposób przygotowania:

Mąkę mleko, jaja, oliwę z oliwek, sól, cukier rozmieszać mikserem. Szpinak, rozmrozić i odcisnąć wodę, drobno pokroić, połączyć z ciastem naleśnikowym. Jeśli mamy świeży szpinak, należy go zblanszować, ostudzić i drobno pokroić. Na rozgrzanej patelni pokrytej delikatnie olejem smażyć z dwóch stron placki, jak na naleśniki. Ciasto powinno być dość płynne, żeby łatwo rozpływało się po patelni. W razie potrzeby dolać mleka. Ciepłe naleśniki smarujemy cienko serkiem, zwijamy w rulon. Zajadamy ze smakiem :)



Kuchnia rosyjska


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz