sobota, 20 maja 2017

Chłodnik

Warto przypomnieć przepis na chłodnik, który w ciepłe dni może przynieść przyjemne orzeźwienie :)

Zupa chłodnik

 Składniki:

1,5 litra zsiadłego mleka
1 pęczek botwinki
1 pęczek szczypioru
1 pęczek rzodkiewki
1 pęczek koperku
1 ogórek 
4 jaja ugorowane na twardo
sól, pieprz, cukier do smaku
ocet winny

Sposób przygotowania:

 Oczyszczoną i drobno pokrojoną botwinę gotujemy do miękkości w małej ilości wody. Studzimy. Pozostałe warzywa płuczemy; koper i szczypior kroimy drobnoogórek i jaja - w kostkę, rzodkiewkę ścieramy na tarce. Dodajemy sól, pieprz, szczyptę cukru do smaku. Czekamy chwilę, aż warzywa puszczą sok, następnie łączymy z mlekiem i botwinką, ponownie dosmaczamy solą pieprzem oraz octem winnym, na koniec dodajemy jajka. Stawiamy w chłodne miejsce. Podajemy z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz