wtorek, 28 listopada 2017

Jabłka duszone z cebulką i majerankiem


 Wyobrażacie sobie kuchnię bez jabłek? To chyba rzadkość. Używamy je codziennie do surówek, ciast, kompotów. A ja dzisiaj niecodziennie. Proponuje jabłka, jako przystawkę do mięs lub smarowidło do chleba.


Jabłka z cebulka na przystawkę




Składniki:

5 twardych jabłek
1 duża cebula
3-4 łyżki oleju
sól, pieprz, cukier, majeranek


 

Sposób przygotowania:

Cebulę oczyścić, pokroić w półplasterki. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki. Na patelni rozgrzać olej, smażyć cebulę do zrumienienia na wolnym ogniu, dodać jabłka, przykryć, dusić aż zmiękną, ale nie rozpadną się. Wsypać przyprawy do smaku, nie żałując majeranku. Delikatnie wymieszać, podgrzewać chwilę do połączenia smaków. Danie świetnie uzupełni obiad, ale może też stanowić samodzielną potrawę, szczególnie dla wegetarian.Smakuje na ciepło i na zimno :)




Jabłka jako inspiracja w kuchni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz