poniedziałek, 27 listopada 2017

Zupa ostro - kwaśna z krewetkami


 Ostra zupa z krewetkami to danie pochodzące z kuchni tajskiej. W naszych warunkach trochę może spolszczone, bo nie wszystkie składniki mamy na wyciągnięcie ręki. Zupa  jest egzotyczna i pełna zaczarowanych smaków, a jej przygotowanie zajmuje krótką chwilę  J

 
zupa z krewetkami z kuchni tajskiej

Składniki:

25 g krewetek tajskich lub indyjskich
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 cm strąka ostrej papryki
3-4 cm świeżego imbiru
4-5 listków trawy cytrynowej
1 limonka
sos chili na czubek łyżeczki
sos sojowy lub sos rybny do smaku
1 łyżeczka mielonej kolendry
3 łyżki oleju kokosowego
30 g grzybów tajskich ( u mnie mun)
1 kostka bulionu warzywnego
sól do smaku
puszka mleczka kokosowego

 

Sposób przygotowania:


Trawę cytrynową i grzyby namoczyć w oddzielnych pojemnikach. Cebulę, czosnek, imbir, paprykę oczyścić i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju kokosowego, podsmażyć warzywa. Grzyby odsączyć z wody, dodać do warzyw, podsmażyć.  Do garnka wlać litr wody wsypać kolendrę i trawę cytrynową. Zagotować, wyjąć trawę, rozpuścić bulion warzywny. Podsmażone warzywa połączyć z wywarem, posolić, dodać otartą skórkę, sok z limonki, sos sojowy lub/i rybny do smaku, dolać mleczko kokosowe. Krewetki krótko przesmażyć na łyżce  oleju kokosowego, włożyć do zupy. Podawać niezwłocznie J

Kuchnia tajska 2017


3 komentarze: