wtorek, 17 września 2013

Powidła śliwkowe po nowemu



powidla sliwkoweCzy powidła śliwkowe już zrobione? Nie ? To dobrze się składa, bo najsmaczniejsze powidła powstają z bardzo dojrzałych węgierek, takich,
 co to wisiały sobie na drzewie dotąd, aż stały się słodziutkie, a nawet zaczęły pękać. Z nich zrobimy powidła doskonałe!
Tradycyjne przepisy mówią, że należy je smażyć około ośmiu godzin przez dwa, trzy dni, często mieszając. Ale dziś zapomnijmy o tym kłopotliwym procederze! Mam  dla Was nowoczesny przepis.
 A efekt?
W niczym nie ustępuje tym babcinym. Przekonajcie się sami.


Składniki:


5 kg śliwek węgierek
1 kg cukru
3 łyżki octu

Sposób wykonania:


Śliwki myjemy, osuszamy, wyjmujemy pestki, wrzucamy do rondla. Zasypujemy cukrem, dodajemy 3 łyżki octu - zostawiamy na dwie godziny. Następnie smażymy na małym ogniu 6 godzin.
NIE WOLNO MIESZAĆ! 
Nasze babcie złożyłyby powidła z namaszczeniem do kamiennych garnków i zawiązały pergaminem, ale kto dziś dysponuje takim sprzętem? My wyparzymy słoiki, zapakujemy w nie śliwki i mocno zakręcimy.
Proponuje konsumować z umiarem, żeby doczekały zimy :)

łatwe powidła śliwkowe




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz