niedziela, 15 grudnia 2013

Sałatka drobiowo – owocowa


Tak się składa, ze nasze codzienne menu obfituje w ciężkie potrawy.  Kto woli przekąsić coś delikatnego, powinien niezwłocznie zrobić sałatkę drobiowo - owocową. Wykwintna, subtelna w smaku,  łatwa w przygotowaniu, obsłuży małe i duże okazje :)

Sałatka drobiowo – owocowa - przepis

Składniki:

 podwójna pierś z kurczaka
łyżeczka wegety
3 łyżki oleju
grejpfrut
6 śliwek w occie
20 dag winogron ciemnych lub jasnych do wyboru
łyżeczka musztardy
3 łyżki majonezu
skórka otarta z ½ cytryny
 sok z połowy cytryny
 sól
 pieprz
garść orzechów włoskich

Sposób przygotowania:


Pierś kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, posypać wegetą, odstawić na pół godziny, a następnie podsmażyć na oleju. Pierś można także upiec wcześniej w folii przy okazji innego pieczenia, żeby wykorzystać rozgrzany piekarnik (około pół godziny). Grejpfrut obrać ze skórki i zdjąć błonki, połamać na duże cząstki. Winogrona umyć pokroić na połówki, usuwając pestki. Śliwki osączyć z zalewy, pokroić w ćwiartki. Orzechy włoskie grubo posiekać. Połączyć wszystkie składniki, posypać solą i pieprzem do smaku. Majonez wymieszać z musztardą, skórką i sokiem z cytryny. Polać sałatkę, ozdobić pietruszką i kawałkami orzechów. Przed podaniem schłodzić.

Sałatka drobiowo – owocowa - Smaki Prowincji

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz