niedziela, 15 grudnia 2013

Talarki orzechowo- migdałowe


Ciasteczka, o których mowa  mają niezwykły urok i wybitnie komponują się ze smakami Bożego Narodzenia. Orzechy, migdały, cynamon… Czujecie ten aromat? Są tak samo delikatne, jak apetyczne. Trudno się im oprzeć. Nikt nikt przejdzie obok obojętnie.

Talarki orzechowo- migdałowe - przepis

Składniki:

30 dag mąki
 Kostka margaryny
10 dag cukru pudru
2 łyżki kakao
Szczypta cynamonu
10 dag orzechów laskowych lub włoskich
10 dag migdałów
3 łyżki dżemu na przykład śliwkowego
1 jajo do smarowania ciasteczek

Talarki orzechowo- migdałowe przepis

Sposób przygotowania:


Orzechy zemleć w maszynce lub drobno posiekać. Migdały zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut i obrać ze skórki. Składniki szybko zagnieść na gładkie ciasto, zawinąć w folię, włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto jest dość lepkie, więc  stolnicę należy posypać mąką, a następnie wałkować na około ½ cm . Kieliszkiem wycinać talarki, układać na posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Smarować roztrzepanym jajkiem i na każdym ciasteczku kłaść po jednym migdale. Piec w nagrzanym piekarniku 20 minut w temperaturze 180°. Talarki ostudzić, posmarować kwaskowatym dżemem i składać po dwa. Podawać do kawy lub jeść z łakomstwa J

2 komentarze: