czwartek, 12 grudnia 2013

Sałatka śledziowa z papryką i koprem w zalewie


Śledzi na wigilijnym stole nigdy nie za wiele. Trzeba jakoś skompletować tych 12 potraw. Śpieszę więc z kolejną propozycją. Dla mnie jest to świeżo zdobyty przepis, ale wypróbowałam i polecam.

sałatka śledziowa - wigilia - smaki prowincji

Składniki:


½ kg filetów  śledziowych
1 cebula
1 papryka może być po kawałku zielonej, czerwonej i żółtej
1 pęczek kopru lub podobna ilość mrożonego
Zalewa:
¼ szklanki wody
¼ szklanki octu
¼ szklanki oleju
¼ szklanki cukru

 Sposób przygotowania:


Odsolone śledzie pokroić w nieduże 2-3 cm kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę w nieduże paski, koper posiekać. Zagotować składniki zalewy, ostudzić. Połączyć wszystkie składniki. Odstawić na kilka godzin, by smaki się połączyły. Jeść ze smakiem J

sałatka śledziowa - Boże Narodzenie - smaki prowincji

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz