niedziela, 6 kwietnia 2014

Drożdżowa babka wielka - nocna


- Po ilu pani jajach?
- Ja? Po kopie!

Tak rozmawiały nasze prababki, przechwalając się wykwintnością swoich bab wielkanocnych. Babki musiały być żółciutkie, pulchniutkie i po upieczeniu mieć dziury, jak w serze. Napracowały się kobietki niemało przy wyrabianiu takich bab. Czasy się jednak zmieniły, toteż my możemy pójść na łatwiznę i zrobić babkę bez wyrabiania. Ten przepis dedykuję zwłaszcza młodym paniom domu, które mają małe doświadczenie w pieczeniu ciast drożdżowych i z tremą podchodzą do takich wyzwań. Zapewniam Was, że ta babka nie zawiedzie, więc śmiało przystępujcie do roboty J


Składniki:


 1 kg mąki
10 dag drożdży
6 jaj 

2 szklanki ciepłego mleka 
kostka masła

1,5 szklanki cukru
cukier waniliowy 
 dowolny zapach
10 dag rodzynek
opcjonalnie: skórka otarta z cytryny, kandyzowana skórka pomarańczowa


Sposób przygotowania:

W niedużej misce rozdrobnić drożdże, wsypać  ½ szklanki cukru, pół szklanki ciepłego mleka. Wszystko wymieszać i odstawić na piętnaście minut w ciepłe miejsce. Tymczasem zorganizować dużą miskę, najlepiej plastykową lub emaliowaną, w której ciasto będzie rosło. Musi być naprawdę duża, żeby ciasto nie "wykipiało". Jedyne wyrabianie, jakie nas czeka, to połączenie mąki z masłem. Zróbmy to, w owej dużej misce. Następnie dodajmy wszystkie składniki, wymieszajmy drewnianą łyżką i przykryjmy ściereczką. Teraz nasze ciasto musi  rosnąć 8 godzin. I tu pojawia się uzasadnienie dla nazwy „wielka – nocna”.  Nastawiam ją na noc, a rano piekę w formach z kominkiem 35 minut w 180°. Z podanej porcji wyjdą cztery baby.  Po wystudzeniu zdobię wypieki lukrem, na który przepis także znajdziecie na Smakach Prowincji. Smacznego świętowania J

5 komentarzy:

  1. Babka na kopie żółtek, to był czasy... :)
    Twoja wygląda wspaniale, taka dorodna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) Rzeczywiście udała się, jak zwykle. To dobry przepis, stosuję go od lat. Zachęcam do zrobienia. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy do tego ciasta dodaje się tylko 0,5 szklanki mleka? I czy masło ma być roztopione czy należy je posiekać z mąką? Przepis wygląda ciekawie ,ciasto pięknie chciałabym się pokusić na jego wykorzystanie i dlatego chcę się upewnić Pozdrawiam. ...

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dziękuję za zainteresowanie przepisem i wnikliwą jego analizę. Istotnie, zapomniałam o mleku. Przepraszam już to poprawiam :(
    Masło należy tylko połączyć rękami z mąką, a mleka powinny być dwie szklanki. Resztę mleka 1,5 szklanki, łączymy z pozostałymi składnikami. Po upieczeniu ciasto jest wilgotne i długo utrzymuje świeżość. Jeszcze raz przepraszam za błąd. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki za przepis. U mnie właśnie rośnie... :)

    OdpowiedzUsuń