sobota, 26 kwietnia 2014

Napój z pokrzywy


Nie wyrzucajcie pokrzywy!
Zajrzyjcie do ogrodów swoich lub cudzych, najlepiej tych jeszcze nie wypielonych. O tej porze roku znajdziecie tam bez trudu pokrzywę zwyczajną. Zerwijcie liście z górnej części rośliny w ilości około pół kilograma i zróbcie z niej „życiodajny” napój.  Pracujcie w rękawiczkach, żeby nie poparzyć rąk. Spytacie: po co tyle zachodu? Oto odpowiedź. Pokrzywa wzmacnia organizm, dostarczając żelaza, potasu i innych mikroelementów. Oczyszcza krew i układ trawienny, wspomaga pracę trzustki i wątroby, obniża ciśnienie krwi, wzmacnia włosy. Jeśli nie przekonałam Was, zajrzyjcie do Wikipedii J


Składniki soku:

½ kg liści pokrzywy


Składniki napoju:

 łyżeczka soku z pokrzywy
 łyżeczka miodu
 pół szklanki przegotowanej wody








Sposób przygotowania:

Liście pokrzywy dokładnie myjemy, osuszamy na sicie i wrzucamy do sokowirówki lub przekręcamy przez maszynkę do mięsa. Jeśli użyjemy sokowirówki otrzymamy gotowy sok, z maszynki do mięsa wyjdzie „papka”, którą należy osączyć na sicie. Z 1/2 kg pokrzywy otrzymamy około 3/4 szklanki soku. "Życiodajny " napój sporządzamy następująco: do pół szklanki wody dodajemy  łyżeczkę soku z pokrzywy oraz łyżeczkę miodu, mieszamy i gotowe. Napój, przygotowujemy wieczorem, a pijemy go rano. Pełna kuracja pokrzywą powinna trwać dwa tygodnie. Jeśli jednak nie mamy tyle pokrzywy, albo cierpliwości, zaaplikujmy sobie jednorazowo szklankę soku z pokrzywy z dodatkiem miodu. Zrobi swoje J
 Jeśli soku wyjdzie nam więcej, trzeba go umiejętnie przechować, na przykład wlać do woreczka na lód i włożyć do zamrażalnika. Potem, zamiast łyżeczki soku, należy wrzucać dwie kulki lodowe. :)


1 komentarz:

  1. Pokrzywa zawiera również serotoninę, która błyskawicznie poprawia samopoczucie.

    OdpowiedzUsuń