środa, 14 maja 2014

Pierogi ruskie z miętą


 Wprawdzie wszystko co „ruskie” ostatnio źle się kojarzy, ale podobno ruskie pierogi to wynalazek iście polski. Lubią je nie tylko wegetarianie. Nie wszyscy jednak mają odwagę dodawać do nich zioła. A szkoda. Naprawdę polecam J

Ciasto na pierogi:

½ kg mąki pszennej
woda

Farsz:

½ kg ziemniaków
25 dag białego sera
duża cebula
sól
pieprz
2 łyżki oleju
garść świeżych liści mięty

Sposób przygotowania:

Przesianą mąkę wysypać na stolnicę, dolewać ciepłą  wodę w ilości, pozwalającej uzyskać konsystencję spójnego ciasta. Ciasto powinno być elastyczne i odstawać od ręki. Wałkować partiami na 2-3 milimetrowe placki. Wykrajać szklanką krążki.
Ugotowane ziemniaki oraz ser przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa. Pokroić drobno obraną cebulę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Połączyć z farszem ziemniaczanym, dosmaczyć solą i dużą ilością pieprzu. Opłukane i osuszone listki mięty drobno pokroić, dodać do farszu.

 Na krążki ciasta nakładać nadzienie. Formować pierogi, mocno zlepiając brzegi. Wkładać do osolonej wrzącej wody. Wyjmować po wypłynięciu. Pierogi podawać z podsmażoną na oleju cebulką lub z tłuszczykiem ze skwarkami.

4 komentarze:

  1. Pierogi z miętą są wspaniałe!!! Ja również takie przygotowuję, tylko zamiast świeżej mięty dodaję suszoną, zmieloną - pierogi wychodzą boskie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Suszoną miętę wykorzystamy zimą . Teraz cieszmy się świeżą. Tyle jej narosło w ogrodach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pewnie! Polecam także dodawanie innych ziół. Będą ciekawym urozmaiceniem powszechnie znanej potrawy :)

    OdpowiedzUsuń