niedziela, 18 października 2015

Galaretka z jabłuszek pigwowca


Jeśli komuś obrodził pigwowiec, lub na jego drodze pojawiły się żółte, pachnące jabłuszka i nie wie, co z nimi zrobić, ten post jest dla NIEGO!


źródło witaminy C, smaki prowincji

 Składniki:

1 kg owoców pigwowca
1,5 l wody
70 dag cukru na litr płynu


Sposób przygotowania:

Owoce pigwowca umyć, pokroić w ósemki, odrzucając  pestki i zalać wodą. Gotować pół  godziny. Oddzielić płyn od rozgotowanych owoców, przelewając przez sito. Owoce umieścić w drugim garnku. Odmierzyć ilość płynu. Dodać 70 dag cukry na litr płynu, gotować około 30 minut. Sprawdzać, czy galaretka krzepnie, wylewając kroplę na talerzyk. Gorący płyn przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć, odwrócić do góry dnem. do  Z podanej porcji powinno wyjść 5 – 6 słoików po majonezie.Galaretka z pigwy jest bardzo zdrowym i smacznym dodatkiem do deserów, ciast, tortów. Doskonale zastąpi cytrynę w herbacie :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz