niedziela, 4 października 2015

Sałatka jesienna z rukolą


 To bardzo szybka i niewiarygodnie pyszna sałatka. Można nią urozmaicić każdy posiłek, ale najlepiej smakuje na kolację  J

sałatka z rukolą, gruszką, serem pleśniowym i orzechami

Składniki:

opakowanie rukoli
2 gruszki
125 g sera pleśniowego typu  „brie”
garść orzechów włoskich
10 pomidorków koralikowych
sos winegret

 Sposób przygotowania: 

Rukolę umyć i osuszyć, większe liście porwać. Gruszki obrać, pokroić w dużą kostkę. Tak samo rozdrobnić ser pleśniowy. Orzechy podprażyć na suchej patelni, pomidorki koralikowe umyć i osuszyć . Wszystkie składniki wymieszać. Przygotować sos winegret, polać nim sałatkę.



Sos winegret:

Składniki:

łyżeczka musztardy sarepskiej
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka miodu
ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek

 Sposób przygotowania:


Musztardę, sok z cytryny, miód, wcześniej rozdrobniony ząbek czosnku połączyć mikserem. Na koniec wlewać powoli oliwę, dalej miksując do uzyskania jednolitego, błyszczącego sosu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz