piątek, 15 stycznia 2016

Brukselka z sosem warzywnym

Brukselka to warzywo podawane zazwyczaj w postaci dodatku do potraw. Ja proponuję potraktować ją jako danie główne, które z pewnością ucieszy wegetarian. 
A może  spodoba się  wszystkim smakoszom?  :)


Brukselka dla wegetarian

Składniki:

opakowanie brukselki około 30 dag
marchewka
mały brokuł
biała część pora około 5 cm
łyżeczka cukru
sól
pieprz ziołowy
oregano
gałka muszkatołowa
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3-4 szklanki wody

Sposób przygotowania:

 Zagotować w garnku 3 lub 4 szklanki wody ( powinna pokryć warzywo), dodać sól, cukier i wrzucić na wrzątek oczyszczoną brukselkę. Gotować 8 minut. Wyjąć łyżką cedzakową na talerz. Na pozostałej po brukselce wodzie, ugotować różyczki brokuła, startą na dużych oczkach marchew, pokrojony drobno por. Gdy warzywa będą miękkie doprawić ziołami, zaciągnąć rozmąconą w małej ilości wody mąką. Brokuły pociąć na połówki, bądź ćwiartki i dołożyć do sosu. Chwilę gotować. :)




2 komentarze:

  1. Fajna potrawka. Ja tam brukselkę zawsze chętnie zjem w każdej postaci.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie. A nie wszyscy ją lubią. Pozdrawiam :)

      Usuń