niedziela, 10 stycznia 2016

Zawijańce z ciasta francuskiego z nutellą


To bardzo szybka, słodka i atrakcyjna przekąska do popołudniowej kawy.  Jej zrobienie nie zajmie Wam więcej niż pół godziny. 


Ciasteczka deserowe


 Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego
3-4 łyżki nutelli
cukier puder

Sposób przygotowania:


 Rozwijamy z papierka ciasto francuskie i składamy na pół. Jeśli ma kształt prostokąta, możemy trochę je rozwałkować tak, żeby nabrało kształtu kwadratu. Przykładamy talerz i z dwóch placków wycinamy koło. Zdejmujemy talerz i wierzchni krążek. Ciasto spod spodu smarujemy równomiernie nutellą, przykrywamy drugą częścią ciasta. W centrum koła stawiamy szklankę . Wokół szklanki nacinamy ciasto w promienie  na grubość około1,5 cm u podstawy szklanki. Powstałe pasy zwijamy, nie odrywając od środka. Umieszczamy ciasto na blasze wyłożonej papierem i pieczemy około 20 minut w 160° do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz