czwartek, 7 stycznia 2016

Krówkowiec Joli


 Środek zimy to podobno zły czas na odchudzanie.  Mądrzy ludzie twierdzą, że organizm i tak nas nie posłucha, ma inne priorytety. Zróbmy więc sobie wspaniałego, niestety, kalorycznego krówkowca :)

Ciasto kruche z masą krówkowo- śmietanową

 Składniki:

 Ciasto:

4 szklanki mąki
1 margaryna
0,5 szklanki cukru pudru
5 żółtek
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 cukier waniliowy
 szczypta soli

Krem:

0,5 litra śmietany 30%
0,5 szklanki cukru pudru
1 śnieżka

 Wierzch ciasta:

puszka masy krówkowej
orzeszki ziemne solone

 Sposób przygotowania:

Ze podanych wyżej składników zagnieść szybko ciasto, podzielić na trzy części, upiec na złoto trzy placki w prostokątnej blasze, na przykład 33 na 21 cm. Ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodając pod koniec śnieżkę. Przełożyć kruche placki śmietaną, na wierzch rozsmarować, ocieploną wcześniej w puszce, masę krówkową. Orzeszki ziemne drobno pokroić i posypać nimi wierzch. Pozostawić ciasto na kilka godzin, najlepiej na noc, żeby smaki się połączyły. Jeść z umiarem :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz