czwartek, 24 marca 2016

Mazurek kokosowy


Zakładając, że spody do mazurków zostały zrobione według podanego wcześniej przepisu, przystępujemy do dalszego działania.

masa kokosowa do mazurka


 Składniki masy:

paczka wiórków kokosowych około 10 dag 
3/4 kostki masła
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
cukier wniliowy
łyżka kakao
kieliszek aromatycznego alkoholu


Sposób przygotowania:


  Wiórki kokosowe zalać zimnym mlekiem, gotować przez 10 minut na małym ogniu, czasem mieszając. Wiórki powinny wchłonąć płyn i zwiększyć objętość. Masło rozkręcić z cukrami, dodać zimne wiórki i alkohol. Jeśli ktoś woli mazurek ciemny dodać kakao do całej masy, jeśli chcecie mieć dwa kolory, podzielcie masę na pół, i w połowie rozkręćcie kakao. Powstałą masą smarować spód w dowolny sposób. Pięknie ozdobić J

3 komentarze:

  1. ciekawy pomysł :)


    pozdrawiam,
    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekuje. Pozdrawiam swiatecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziekuje. Pozdrawiam swiatecznie :)

    OdpowiedzUsuń