piątek, 8 kwietnia 2016

Ciasto krucho - drożdżowe uniwersalne



 Gdyby ktoś poszukiwał dobrego przepisu na uniwersalne ciasto, spieszę z podpowiedzią.  Równie dobrze smakują z niego rogaliki z marmoladą, rurki z kremem, jak i paszteciki z farszem mięsnym.



Składniki:

2 szklanki mąki
kostka masła lub margaryny
4 dag drożdży
6 łyżek mleka
1 łyżka cukru
szczypta soli
 kwaśny dżem lub farsz np. mięsny


 


Sposób przygotowania:

Drożdże, ciepłe mleko, łyżkę mąki i cukier rozmącić i odstawić, aby drożdże „ruszyły” i zwiększyły objętość. Miękkie masło lub margarynę wyrobić z mąką i połączyć z masą drożdżową. Jeśli chcemy mieć ciasto słodkie dodajemy łyżkę cukru oraz szczyptę soli. Do ciasta z farszem mięsnym trzeba dosypać trochę więcej soli. Wszystkie składniki połączyć, krótko wyrabiając. Ciasto owinąć w ściereczkę i  na godzinę zanurzyć w naczyniu z zimną wodą. Cienko wałkować na stolnicy posypanej mąką. Wycinać kwadraty o boku 6-7 cm, nakładać kwaskowaty dżem na jeden róg kwadratu, formować rogaliki  lub dodać farsz, na przykład mięsny i zawijać paszteciki o dowolnych  kształtach. Można posmarować rozmącanym jajkiem. Piec około 30 minut w 160°.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz