czwartek, 14 kwietnia 2016

Białkowa kombinacja



Pewnie i u Was tak bywa, że białka zalegają w lodówce i nie wiadomo, co z nimi robić. Kombinujemy wtedy jakieś bezy, albo coś innego.  U mnie z kombinacji wyszło, co następuje… J

ciasto z białek

Składniki:

5 białek
1 całe jajo
¾ szklanki cukru
łyżka mąki
łyżka kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka posiekanych orzechów
pół szklanki rodzynek
100 dag wiórków kokosowych

 

Masa:

kostka masła
pół szklanki cukru
budyń waniliowy
puszka brzoskwiń w syropie
opakowanie biszkoptów
2 galaretki brzoskwiniowe

Sposób przygotowania:

 Zaczynamy od rozpuszczenia galaretki według przepisu na opakowaniu. Teraz przystępujemy do przygotowania ciasta. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtko, ubijamy jeszcze chwilę. Mieszamy delikatnie łyżką z pozostałymi składnikami. Do wyłożonej papierem do pieczenia blachy  przelewamy ciasto, pieczemy 35-40 minut w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°. Odstawiamy do wystygnięcia. Bierzemy się za krem. Brzoskwinie odsączamy z syropu. Płyn przelewamy do garnka, jeśli jest go mniej niż dwie szklanki uzupełniamy wodą i gotujemy budyń, jak w przepisie, studzimy. Wystudzony budyń miksujemy z kostką masła. Na cieście rozprowadzamy krem budyniowy, na nim układamy maczane w galaretce biszkopty oraz pokrojone brzoskwinie. Zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do zakrzepnięcia. Teraz pozostało już tylko rozkoszowanie się smakiem J

2 komentarze:

  1. Cos pysznego,wspanialy przepis!!!!Naprawde warte sprobowania!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się,że smakowało :)

    OdpowiedzUsuń