czwartek, 24 marca 2016

Mazurek pomarańczowy


 Zakładając, że spody do mazurków zostały zrobione według podanego wcześniej przepisu  http://smakiprowincji.blogspot.com/2016/03/kruche-spody-na-mazurki.html
przystępujemy do dalszego działania. 


 Składniki masy:

2 pomarańcze
1 cytryna
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki wody
płatki migdałowe

 

Sposób przygotowania:

Pomarańcze i cytrynę wyszorować w ciepłej wodzie, osuszyć, zetrzeć ze skórką na tarce lub lepiej robotem. Z wody i cukru ugotować przezroczysty syrop, dodać starte cytrusy. Smażyć na małym ogniu, jak konfitury, do odparowania nadmiaru płyny i zgęstnienia około 40 minut. Ciepłą masę wylać na spód mazurka, wyrównać powierzchnię, posypać płatkami migdałów lub ozdobić według życzenia. Porcja masy wystarczy na duży spód lub dwa małe. Jeśli ktoś chce ominąć trudy związane z przygotowaniem wykwintnej masy pomarańczowej może skorzystać z gotowego dżemu pomarańczowego zakupionego w supermarkecie, zagęszczonego łyżką rozpuszczonej żelatyny J


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz